Woeste wortels in mangrove
Door: Bente van der Wilt
Blijf op de hoogte en volg Bente
29 Juni 2011 | Bonaire, Bonaire
Al peddelend door de mangrovebossen, realiseer je je dat dit echt wel een bijzondere plek is. En hoe dichtbij kun je komen; je moet zorgvuldig manoeuvreren om niet met je peddels in de lange wortels verstrikt te raken. De mangrovebossen liggen bij Lac Bay, een lagune van zo’n 700 hectare aan de zuidoostkant van Bonaire. De monding wordt begrensd door het enige barrièrerif op Bonaire. Dit rif zorgt ervoor dat begroeiing in de ondiepe baai niet te veel wegspoelt. Hierdoor kunnen in het ondiepe, glasheldere water zeegrasvelden wortelen – belangrijk voor de zeeschildpadden – en zijn langs de kustlijn (rode en zwarte) mangrovebossen ontstaan.
Dankzij de mangroves en de zeegrasvelden is de Lac Bay een echte kraamkamer. Al peddelend zie je al zo veel kleine visjes en krabbeltjes. En de kustvogels broeden in het mangrovebos. Dus na de uitleg van Elly zijn we de tocht begonnen en op sommige plekken zijn we heel stil geweest om allerlei vogels te kunnen waarnemen.
De mangrove is een zeer belangrijk ecosysteem, maar het staat onder druk als gevolg van dichtslibbing en verzilting. Stinapa werkt daarom aan het herstel van dit mangrovebos (http://www.wnf.nl/nl/wat_wnf_doet/wnf_video/?act=video.detail&film=674). Zo is een aantal ‘tunnels’ opengemaakt om meer doorstroom te krijgen van zout en zoet water, zodat het water minder zout wordt en de mangroves beter kunnen gedijen. Op oude historische kaarten zijn die tunnels nog zichtbaar. Dus aan de hand van die oude kaarten worden de tunnels weer in ere hersteld en krijgen de woeste wortels lucht en ruimte om te groeien.
Het mangrovebos van Lac is een van de best bewaarde mangrovebossen in de Cariben en is onderdeel van Bonaire National Marine Park. Het Mangrove Centrum biedt onderwijsprogramma’s voor scholen aan om zo het belang van natuurbescherming onder de aandacht te brengen bij iedereen.
30 Juni 2011 - 08:09
Jan.:
Hoi Bente,
Lange adem en goede conditie, volgens mij beschik jij over beide. Nu je weer (bijna?) terug bent in Nederland, ook hier hebben wij mooie natuur; de Blauwe Kamer, Amerongse Bovenpolder. Toegegeven; kleinschalig en het weer speelt niet altijd mee maar wel weer altijd een eethuis of kroegje in de buurt! Tot gauw.